Sektörel tecrübelerin birikimi ile 2003 yılında kurulan ve birçok önemli projeye imza atan Yukon Makine sektörde adından söz ettirmeye devam ediyor. Firmanın Genel Müdürü Esat Ulusoy ile yapmış oldukları çalışmalar ve sektöre ilişkin değerlendirmeleri hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.
Sektörel tecrübelerin birikimi ile 2003 yılında kurulan ve birçok önemli projeye imza atan Yukon Makine sektörde adından söz ettirmeye devam ediyor. Firmanın Genel Müdürü Esat Ulusoy ile yapmış oldukları çalışmalar ve sektöre ilişkin değerlendirmeleri hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. Edinmiş olduğumuz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce kendinizden kısaca bahseder misiniz?
1965 Ankara doğumluyum, ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Mezun olduktan sonra Ankara Ostim OSB’de petrol sondaj takımlarının bakım ve imalatını yapan bir firmada mühendis olarak iş hayatıma başladım. Ankara Ostim OSB’de aynı firmada 3 yıl görevime devam ettikten sonra ayrılarak, Tüpraş İzmit rafinerisinde 5 yıl Proje Şefi olarak hizmet verdim. İdeallerimi gerçekleştirmek üzere Tüpraş’tan ayrılıp Kanada’ya gittim. Kanada’da çelik servis merkezlerine boy kesme ve dilme hatları imal eden bir firmada Proje Müdürü olarak 7,5 yıl çalıştım. Bir yandan buradaki görevim devam ederken diğer yandan da 2003 yılında kendi firmam olan Yukon Machinery & Eng. Inc. firmasını kurdum ve kendi ideallerime hayat vermeye başladım.
Tasarımlarımı artık kendi memleketimde uygulamak ve piyasayı daha rahat takip etmek amacıyla Türkiye’ye gelmeyi planladığım dönemde, Erdemir Erenco firmasının bazı projelerinin Proje Müdürlüğü teklifini aldım. Bunun üzerine 6 yıl Erenco firmasında halen İsdemir Ersem firması tarafından işletilen 4 adet 1mm-22 mm arası dilme ve boy kesme hatlarının proje yönetimi – tasarımı – imalat kontrolü – saha montajı ve devreye alınması aşamalarını yeni oluşturduğum proje ekibimle tamamlayarak hayata geçirdik. Bu çalışmalarım sırasında bana her anlamda destek veren Erdemir eski Genel Müdürü Sayın İlhami Acar’ı saygıyla anmadan geçemeyeceğim. Projelerin tamamlanması sonunda Erenco firmasından ayrılarak Yukon Kanada’nın Türkiye şubesini kurmak için harekete geçtim. Bugüne dek Kanada üzerinden gerçekleştirdiğim hat çalışmalarını Avrupa ve Ortadoğu’nun merkezi olan ülkemden yönetmeye karar verdim. Yeni tasarımlarımı kendi firmamda, ülkemde hayata geçirmek için yol almaktayım.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Firmamız; Mühendislik ve tasarım, danışmanlık, proje yönetimi, imalat ve kontrol konularında 3 boyutlu tasarım programlarıyla partnerlerine çözüm sunmaktadır. Başlıca çelik servis merkezlerine ve demir çelik sektörüne aşağıdaki hatları projelendirmekte ve anahtar teslim olarak kurmaktadır. Üretim yelpazemizde Boy kesme hatları – 32 mm kalınlığa kadar boy kesme hatları, Çoklu boy kesme hatları – Trapez (oscillating) boy kesme hatları, Dilme hatları, Özel hidrolik levellerlar (500-4.000 ton), Özel kesme sistemleri (bükmeden kesme yöntemi 1-36 mm), Rotary makaslar (1-20 mm) ve isteğe bağlı özel makinalar bulunmaktadır.
Bu konuda hizmet verdiğimiz çeşitli firmalardan örnek vermek gerekir ise ;
İsdemir 1.2-10 mm x 2050 mm boy kesme hattı
İsdemir 6 -12 mm x 2050 mm boy kesme hattı
İsdemir 8 -22 mm x 2050 mm boy kesme hattı
İsdemir 1.2-10 mm x 2050 mm dilme hattı
Öztaş 8 -20 mm x 2050 mm boy kesme hattı
Nurşah metal 5 – 20 mm x 2050 mm hidrolik leveller
Halen devam eden projelerimizden bazıları;
Tat Metal 1.5- 6 mm x 2050 mm boy kesme hattı
Tat Metal 12.7 mm x 2050 mm boy kesme hattı
Tat Metal 5-16(20) mm x 2050 mm boy kesme hattı
Tat Metal 2-8 mm x 2050 mm boy kesme hattı
Koyuncu Metal 2-8 mm x 2050 mm boy kesme hattı
İlhan Boru 2-8 mm x 2050 mm boy kesme hattı
Sektörünüzdeki rekabet ortamı hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Sektörde alanımızda pek çok imalatçı olmasına rağmen yerli imalatçılar arasında tecrübe, proje yönetimi, tasarım, imalat kalitesi anlamında kendimize rakip bir firma görmemekteyiz. Firmamız bu anlamda kendisinin rakibidir. Firma olarak Avrupa ve Amerika’daki rakiplerimizle kalite, tecrübe, tasarım, proje yönetimi ve proje geliştirme alanlarında başa baş mücadele etmekte ve fiyat anlamında daha avantajlı seçenekler sunabilmekteyiz. Yerli piyasaya 7/24 servis ve teknik destek hizmeti verebilmekteyiz. Sektörümüzde ciddi oranda bilgi ve tecrübe eksikliği olduğunu gözlemliyoruz. Bu eksikliğin piyasanın bilinçlenmesiyle, daha kaliteli tasarımların hayata geçmesiyle azalacağı kanaatindeyiz. Bu amaçla ileriki aylarda sektörümüzün duayenlerini Amerika’dan ülkemize getirerek eğitim ve bilgilendirme seminerleri düzenlemeyi hedeflemekteyiz. Bilgilendirmelerle artacak kalite, rekabet ortamına da olumlu yansıyacaktır fikrindeyim.
2011 yılını geride bıraktık. Bu dönem firmanız açısından nasıl geçti, 2012 yılından neler bekliyorsunuz?
11 yıl önce Yukon firması Kanada’da kurulmuş bir firmaydı. Bu yıl Ocak ayı itibariyle Türkiye’deki projelerde daha aktif olabilmek için on bir yıllık tecrübemizi, profesyonel bakış açımızı partnerlerimize daha yakından aktarabilmek için Türkiye’de hizmet vermeye başladık. 2012 yılı hedeflerimizi belirledik, kendini sürekli yenileyen projelerle yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda daha aktif olarak bulunmayı amaçlıyoruz.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
Lazer kesime uygun ütüleyebilme özelliği olan hidrolik leveler başta olmak üzere yeni tasarım ve teknolojiler geliştirmeyi hedefledik. Bu konuda proje çalışmalarına başladık. Aynı zamanda bükmeden kesme yöntemleriyle ilgili tasarım çalışmalarımız devam etmektedir.
Ekonomik krizlerin Türk sanayisine olan etkileri hakkında neler düşünüyorsunuz?
İmalatçılar başta olmak üzere tüm sektörler krizle yaşamayı öğrenmek zorundadır. İmalatçılar yeni teknolojilerle kendilerini yenileyerek ve kalitelerini arttırarak krizle mücadele edebilirler. Özellikle doğru tasarım rakipleriyle aralarındaki farkı ortaya koyacaktır. Doğru ekipman, doğru tasarım ve zamanında kaliteli ürün teslimi ile rakipleriyle mücadele edebilme yolunu seçmelidirler. Krizle mücadelede en önemli yolun bu olduğuna inanmaktayım.
. . .
Bir yanıt yazın